SQL Server teljesítménytuningolás
avagy miért áll a gép, ha lenne neki ereje amúgy?
Hossz:
8 tanóra
Ár:

50 800 Ft

40 000 Ft+Áfa

Ez a tanfolyam az SQL Server teljesítményhangolásában rejtelmeibe vezeti be a hallgatóságot. Mit lehet tenni, ha az SQL Server teljesítménye nem felel meg a kívánalmaknak? Hatalmas eszközkészlet áll rendelkezésünkre a szűk keresztmetszetek felkutatására és különböző gyorsítási megoldások bevetésére a sima indexeléstől a partícionálásig.

Szükséges előismeretek
MS SQL Server és a TSQL-nyelv ismerete.
Mire jó?
A tanfolyamot elvégzők képessé válnak egy adott adatbázis-alkalmazás teljesítményproblémáit kimérni és megoldásokat eszközölni, vagy a fejlesztőknek megoldási javaslatokat átadni, amelyekkel az alkalmazás felgyorsítható.
Oktató
Fóti Marcell

A NetAcademia alapítója

Témakörök
A teljesítménymérési eszközkészlet rövid áttekintése

Lekérdezési teljesítménystatisztikák megjelenítése. Kliens- és szerveroldali mérések. Az SQL Profiler bemutatása. Index Tuning Advisor. A végrehajtási tervek rövid ismertetése. Teljesítménymérő Dynamic Management View-k.

Többmillió soros példaadatbázis készítése
Ebben a fejezetben mindenki elkészíti magának álmai egymillió soros adatbázisát, amin a későbbiekben dolgozni fogunk.
Indexek és statisztikák
Megismerkedünk az indexek típusaival, használatuk és nemhasználatuk módjaival, valamint az indexstatisztikákkal. Milyen a jó index? Mit jelent a szelektivitás? Mit ér az az index, amelyik „nem jó”? A fedő indexek szerepe.
Végrehajtási tervek
A lekérdezések és módosítások végrehajtási terveinek elemzése, az összefüggések megértése. Egyszerű és összetett lekérdezések, JOIN-stratégiák, Optimizer Hintek
Teljesítménynövelés materializált nézetekkel
Kevesen tudják, hogy a Microsoft SQL Serverben a nézetekek is fel lehet használni indexként, ha azokat materializáljuk. Lássuk, hogyan is megy ez!
Többfelhasználós rendszerek, zárolások, tranzakciók
A fejezet a tranzakcióizolációs szintek megtárgyalásával kezdődik, ezt követi a különböző zárolások megismerése és kipróbálása. Mi az a Shared Intent Lock? És mi az Exclusive Page Lock? És melyik melyikkel kompatibilis? Mi akasztja meg a mit? És amelyik nem, azzal mi lesz? És ha megakadt, hogyan tovább?
A halálos ölelés (Deadlock)
Nincs is szebb annál, mint amikor két szerelmes tranzakció egymás kardjába dől. Szereti ezt minden rendszergazda, no meg az alkalmazás felhasználói is. Ebben a fejezetben ezt a romantikus kérdéskört járjuk körül, majd saját deadlockot készítünk, végül elhárítjuk.
Letöltendő anyagok

A tanfolyam elvégzéséhez tetszőleges kiadású SQL Server 2012 megfelel, amit az online hallgatóknak maguknak kell telepíteniük (a tanteremben a telepítést elvégezzük). Fel lehet használni meglévő, telepített SQL Servert is, ahol egy új adatbázist hozunk létre és abban dolgozunk.
Ha nincs telepített példány, az alábbi 180 napos próbaverziót javasoljuk telöltésre és telepítésre: http://technet.microsoft.com/en-US/evalcenter/hh225126

Tanfolyami értékelőlap
Kérlek segíts nekünk abban, hogy kitöltöd a kérdőívünket a tanfolyammal kapcsolatban!